Select Page

STATELESS DEMOCRACY

DOCUMENTAIRE  |  30 MIN.  |  2018

‘Stateless Democracy’ is een documentaire van de politieke en artistieke organisatie New World Summit. Als deel van dit team reisde Ruben twee maanden door Rojava om aan deze documentaire te werken.

In 2011, tijdens de burgeroorlog in Syrië, riepen Koerdische revolutionairen samen met Assyriërs, Arabieren en andere lokale bevolking uit de regio de autonome regio Rojava uit. Ze creëerden lokale bijeenkomsten om hun wijken en steden te besturen, introduceerden gender-equality wetten, begonnen arbeiderscoörperatieven, bouwden nieuwe universiteiten en de People’s en Women’s Protection Units (YPG/YPJ) beschermden de regio tegen de aanvallen van ISIS.

De Rojava Revolution is gebaseerd op de idealen van ‘democracy without the state’ zoals beschreven door Abdullah Öcalan. Dit verwerpt het construct van natie-staten, en gaat uit van een collectieve politieke organisatie door middel van gedecentraliseerde democratische structuren. Deze erkennen en omvatten de politieke, culturele en religieuze samenstelling van de regio. 

De documentaire verkent zes belangrijke principes van de Rojava Revolution: Democratic Confederalism, Gender-Equality, Secularism, Self-Defense, Communalism en Social Ecology. 

Commissioned by
New World Summit