Select Page

THE TOXIC REIGNS OF RESENTMENT

DOCUMENTAIRE  |  52 MIN.  |  2019

A brilliant moral and psychological analysis.

—Nadia Urbinati, Professor of Political Theory, Columbia University

Een interview film over ressentiment en hoe dit tegenwoordig invloed heeft op cultuur en politiek. Met: Wendy Brown, Grayson Hunt, Rahel Jaeggi, Alexander Nehamas, Robert Pfaller, Gyan Prakash, Peter Sloterdijk en Sjoerd van Tuinen.

De opleving van nationalisme vermengd met xenofobie, een toename van tribalisering in politiek en een publieke ruimte die oscilleert tussen wreedheid en sentimentaliteit, vormen belangrijke delen van onze huidige politieke Zeitgeist. Politici, onderzoekers en journalisten spreken over een cultuur van ressentiment die tegenwoordig de politiek domineert. Hoe zijn we in zo’n giftig klimaat terechtgekomen? Zijn deze ontwikkelingen een antwoord op de alomtegenwoordige neoliberale marktstructuren, die de basale solidariteit in onze maatschappij doen eroderen? Heeft de verspreiding van sociale media een cultuur getriggered van trollen en hypermoralisatie? En heeft politiek links toegegeven aan vormen van politiek waar moralisering en cynisch de spot drijven belangrijker is geworden dan collectieve visies op de toekomst? Deze documentaire film introduceert en bediscussieert diverse concepten van ressentiment en hun relatie tot onze huidige politieke tijd. 

De film ging 18 oktober 2019 in premiere bij het Princeton Institute for International and Regional Studies, Yale en the New School in New York.

The Toxic Reigns of Resentment is a compelling demonstration of what public philosophy can be.

— J.M. Bernstein, New School for Social Research

Credits

Directed and produced by
Jürgen Schaflechner
Tim van den Hoff

Associate producer
Sjoerd van Tuinen

Camera
Ruben Hamelink

Steadicam operator
Jasper van Gheluwe

Focus puller
Lidewei Egbers

Additional camera
Matthew Koshmrl

Sound mix
Bob Kommer Studio’s
Jeroen Nadorp

Grading
Ruben Hamelink

Choreography
Marleen Hendrickx

Original Music
Smudged Toads

Additional Music
Amenra

Developed by
Jürgen Schaflechner

In co-production with: