Select Page

ONS WERK VOOR GGZ-INSTELLINGEN IN LIMBURG

In 2017 maakten we onze eerste korte opdrachtfilm over geestelijke gezondheidzorg in Limburg. In deze film staat een TBS-patient centraal en zien we door zijn ogen wat er bij zijn behandeling komt kijken: van het dagelijkse koffiemoment tot de grote vragen zoals ‘wat is vrijheid?’ Met onze beproefde Storyfinding methode zochten we uitgebreid naar het ‘hart’ van onze film: het personage dat het verhaal z’n hartslag geeft. De film werd dat jaar in Cannes onderscheiden als beste medische voorlichtingsfilm tijdens de Corporate and TV awards. De film wordt nog steeds door De Rooyse Wissel vertoond aan geïnteresseerden, nieuwe cliënten en nieuwe medewerkers.

Een volgende film was voor Het Werkhuis, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden geholpen weer aan de slag te gaan. In de film komen begeleiders, opdrachtgevers en cliënten aan het woord. De focus op ervaringen van echte mensen leidt tot een authentiek verhaal. Ook hier werd voor eenzelfde visuele stijl gekozen. Een van de grootste uitdagingen bij het filmen van privacygevoelige onderwerpen is het overbrengen van een persoonlijke connectie en intieme sfeer. Door gebruik te maken van veel close-ups, weinig scherptediepte en handige decoupage konden we de gezichten van de personages verborgen houden en toch een verhaal vertellen dat raakt.

Toen de nieuwe FPK kliniek in Oostrum werd geopend, maakten we een korte film waarin de nieuwe faciliteit werd gepresenteerd. Het pand was nog niet in bedrijf, dus hebben we met acteurs en rekwisitieten de locatie tot leven gewekt. Net als op de set van een fictiefilm. Het verhaal wordt verteld door een aantal medewerkers die op camera werden geinterviewd. Door interesse te tonen ontstaat een gesprek en dat leidt tot emotionele betrokkenheid. Dat werkt veel beter dan een interview met een lijstje vragen. Met onze filosofische en documentaire-achtergrond weten we tot de kern van het verhaal te komen, zowel tijdens de productie als de voorbereidende fase.

Hoewel we nog veel meer werk hebben gedaan voor de forensische GGZ, willen we ons niet beperken tot dit deel van de sector. Onze ervaring is zeer goed toepasbaar op andere gebieden van de (geestelijke) gezondheidszorg. We zijn gewend aan het werken met kwetsbare doelgroepen. Niet alles wat wenselijk is, kan altijd gerealiseerd worden zoals vantevoren bedacht. Daar is creatief oplossingsvermogen voor nodig. Samen met onze opdrachtgever vinden we altijd een adequate oplossing met respect voor de geportretteerden.

Benieuwd hoe we Storyfinding en onze ervaring kunnen inzetten voor jullie organisatie? Neem contact met ons op!